Update 01/04/2013: Inmiddels is er een genuanceerder vervolg op dit stuk, over (ergonomisch) dragen in het algemeen en (het tekortschieten van) Babybjörn (daarin) in het bijzonder, met meer onderbouwing en een paar merkwaardige bevindingen. Je leest dit door onderzoek onderbouwde stuk hier. Voor een kritische klaagzang die met name is gebaseerd op een subjectieve blik, lees je hieronder verder.

Kritiek krijgen op de manier waarop je met je kinderen omgaat, dat vindt eigenlijk niemand leuk. Met kritiek geven zijn de meesten liever ook voorzichtig. Tenzij het gebruiken betreft die je niet in je directe omgeving tegenkomt. Zoals ouders die hun kinderen raw food geven. Dan grijp je hooivork en fakkel, en lynch je dat mens er eens even sociaal-mediaal van langs. Normaliter onthoud ik me liever van dit soort vinger wijzen, maar vandaag maak ik gebruik van een wildcard; de uitzondering die de regel bevestigt, zullen we maar zeggen. We gaan het hebben over de Babybjorn, potentieel risico voor elk babylichaam.

De Babybjorn. Wie kent ‘em niet? Grote kans dat wanneer jij ouder bent, je er zelf een hebt (gehad) of in ieder geval een persoon kent die er ooit een heeft gebruikt. Daar ga je dan ook niet zomaar kritiek op geven, natuurlijk. Veel makkelijker is het om kritiek te geven op ouders die hun kinderen liever niet te veel geraffineerde suikers geven, of liever niet aan tv-kijken of Sinterklaas doen. Zulke mensen noem je ‘geitenwollen sokken’. Nog veel makkelijker is het om raw-food-moeders te lynchen. Waarom? Zulke ouders hebben de meesten niet in hun directe kennissenkring. Het is altijd makkelijker om iets af te keuren dat ver van je af staat: je kunt Twitter meteen afsluiten en ziet niet wat je woorden doen.

Om daar achter te komen zou je eens kritiek moeten leveren op gebruiken van de mainstream. Dan bevind je je namelijk in de vuurlinie. Ik snap dat ergens goed: ik vind kritiek ook niet leuk. Het is dan ook naar om te horen dat je je kind in een tuigje hebt gehesen dat potentieel funest is voor de fysieke ontwikkeling van je kind. Echter, meer leed voorkomen is beter dan genezen, denk ik dan maar. Reden voor mij om vanmiddag op Facebook ouders in spé te wijzen op de risico’s van deze ergonomische hel. Jij en je Kinderen, de Facebook-pagina van het magazine Kinderen, verloot drie Babybjorns. Het is me überhaupt een raadsel waarom ze nog verkocht worden. Omdat er geen regels zijn, schrijft iemand.

Bungelen in de Babybjorn

Los van de vergrote kans op heupdysplasieandere narigheid en mogelijke rugpijn voor de drager, even iets anders. Een vraag aan pa en ma. Hoe zou jij het vinden, een tuig rond je kruis dat je omhoog hijst? Ik kan me niet voorstellen dat iemand deze vraag juichend beantwoordt, Vijftig Tinten Grijs-lezer(e)s(sen) daargelaten. ‘Ze verkopen het in de winkel, dus dan zal het wel goed zijn’ is het verweer. Ja, ze verkopen ook tabak in de winkel. Daar gaan jaarlijks vele miljoenen aan dood. Het mag toch geen verrassing zijn dat het geen pretje is om met je hele gewicht op je kruis te rusten? Je armen en benen bungelend. Toch heeft Kinderen het goed voor met ouders. Ze benaderen Babybjorn. De reactie:

BabyBjörn ontwerpt al meer dan 50 jaar draagzakken, waarbij ze intens samenwerken met kinderartsen en orthopedisten. In de voorbije jaren werd hard gewerkt om het ergonomisch draagcomfort te verbeteren. Je hebt dan ook verschillende draagzakken, waarbij elke mama zelf kan bepalen wat voor hen het meest geschikt is; draagzakken met een heupgordel of draagzakken voor pasgeborenen, waarbij extra aandacht werd besteed aan het comfort voor de baby. Natuurlijk heeft elke mama een favoriete draagzak of draagdoek, maar het belangrijkste lijkt ons dat je kindje wordt gedragen, want op die manier – dicht bij je hart – voelt je kindje zich veilig en geborgen.

Het is toch werkelijk waar te achterlijk voor woorden dat dit magazine de producent van het product aanschrijft en die vervolgens als een soort WC-eend een ordinair marketingpraatje mag komen verkopen? Je gaat je afvragen hoeveel knaken Kinderen krijgt voor deze actie, want laten we wel zijn: dit blad moet het hebben van advertenties. Daar wil ik alle toekomstige ouders van bewust maken. Deze bedrijven hebben maar een hoofddoel: winst maken. Dat is op zich zelf niet slecht, maar helaas zijn er bedrijven die als kwalijke bijkomstigheid hebben dat ze producten op de markt brengen die te kwalificeren zijn als waardeloze rotzooi, of erger nog: potentieel schadelijke rotzooi. Babybjorn is daar een van.

Hoe zou jij het liefst een uur spenderen?

 

Een bedrijf dat draagzakken verkoopt verdient sowieso al argwaan. Aardappelen draag je in een zak, kinderen doorgaans niet. Tenzij je Zwarte Piet heet, maar dat is voor de kinderen ook al geen pretje. Hoe lastig kritiek op je overwegingen en keuzes als ouder ook mag zijn: denk alsjeblieft na voor je je kind in zo’n onding hijst. Helemaal omdat er prima alternatieven zijn die wél aansluiten bij de ergonomische eisen die kind én ouder mogen stellen. Websites als Babybij, Dragen en zo en Slingomama staan er vol mee. Het ‘ergste’: er zijn goedkopere(!) ergonomische alternatieven. Bovendien is er een levendige, prima tweedehandsmarkt. De nachtmerrie voor elk miljoenenconcern.

De meeste mensen die raw food-moeders lynchen heb ik nooit op enige positieve intentie kunnen betrappen. Laat hier duidelijk zijn: ik wil (toekomstige) ouders ervan bewust maken dat dragen heel fijn is, maar dan wel ergonomisch. De Babybjorn is goed voor de kas van een multinational, maar niet voor kinderen. Evenmin voor de ouders. Misschien werd je boos toen je dit stuk las. Of zelfs verdrietig. Maar vergeet alsjeblieft niet dat we alleen maar van elkaar kunnen leren als we soms ook onze eigen overtuigingen in twijfel durven te trekken. Daarnaar te handelen. Misschien gooi je morgen zelfs het misplaatste vertrouwen dat je in Babybjorn had in de vuilnisbak. Gelukkig zijn er prima alternatieven.

Je weet nu waar je op kunt letten bij het kopen van een drager. Het is natuurlijk aan jezelf of je dat doet.


Babybjorn: potentieel risico voor elk babylichaam
 • Jessica

  Goed stuk! Ondertussen al diverse keren gedeeld op Facebook zie ik. Top!

 • Berekadraagdoek

  Heel Fijn dit stuk. Elke dag kom ik genoeg moeders die op de verkeerde manier de baby’s en kindjes dragen en elke keer moet ik erg voorzichtig naar toe stappen en zeggen : U draagt het kindje verkeerd. Maar omdat ik zelf een Ergonomische dragers ontwerpster ben en promoter Afrikaanse draagdoeken, denkt men meteen, oh mevrouw wilt geld verdienen. Maar met moeite komen ze dan naar mijn workshops en dankbaar naar huis dat ze toch op tijd aangesproken werden. Zie ook nog dit post, : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=382025305221417&set=a.382021851888429.90821.107146976042586&type=1&theater

 • Prima geschreven! Helemaal waar ook!

 • Ik heb die dingen nooit begrepen! geprobeerd, na vijf minuten klaarrrrr ermee! dus, zeer herkenbaar!

 • indedoek.nl

  Goed geschreven stuk.
  Je hebt de juiste woorden gebruikt en tot in de kern benoemd.
  Als draagdoekconsulente/ webshop in draagdoeken, ergonomische dragers kom ik gelukkig vaak ouders tegen die direct het verschil voelen en ontdekken hoe fijn dragen is.

 • Jessica,

  Zie voor onderbouwing de links in de vierde en voorlaatste alinea. Ben voornemens dit aan te vullen. Daarover later meer.

 • Hoi,
  Ik moet zeggen dat ik toch een beetje ga afwijken van de reacties (sorry!). Mijn man en ik zijn babydragers. Onze uk wilde niet in de kinderwagen liggen en heeft daardoor de eerste 6 maanden bijna continue in een draagdoek of Baby Bjorn gezeten.

  De draagdoek was in dit geval mijn ding. Ik denk dat ik (als ik de reacties verder zie) hier geen aanvulling op hoef te geven. Nergens heb ik zo van genoten als mijn kleine mannetje in de draagdoek.

  Mijn man liep met de BabyBjorn en die vond het heerlijk. Maar het probleem zit hem in hoe hij gebruikt wordt. BabyBjorn zijn eigenlijk alleen maar geschikt om te gebruiken zolang je kindje met zijn gezicht naar je toe zit.

  De fabrikant beweert hierin anders (Stokke heeft nu zo’n zelfde ding ook met de opmerking dat je de baby op den duur van je afdraait), maar volgens mij hebben we niet zo heel lang geleden al deze discussie gevoerd omtrent omgekeerd in de draagdoek. Conclusie daarvan was dat het dragen van een kind in een draagdoek met zijn gezicht van je af slecht was voor de heupen en rug van het kind. Je draagt het niet in een natuurlijk houding (s-vorm van de rug en dat soort dingen).
  Deze discussie is echter nooit gevoerd omtrent de BabyBjorn.

  De babyBjorn is prima zolang uk nog niet kan zitten. Eigenlijk moet je de BabyBjorn gewoon niet gebruiken na 6 maanden. Hebben wij ook niet gedaan. Bij ons kwam toen de winter en is hij in de wandelwagen gegaan (ik vond het idee van een draagdoek in de winter ook lastig) en sinds dit voorjaar zit hij in zo’n mooie rugzak waarmee hij uitzicht heeft over de hele wereld en waar we hem nog zeker een jaar in kwijt kunnen (hij is nu 18 maanden).

  Volgens mij moet je hier niet het hele product afvallen, maar het dragen van het kind met het gezicht naar voren. Dat is wat er aangesproken moet worden.

  Oh en voor alle draagmethoden (doeken, zakken, slings) geldt dat het staat of valt met het gebruik. Ik zie ook mensen met ‘verantwoorde’ draagdoek op de fiets stappen. Dood eng, vorig jaar nog 2 kleintjes aan overleden.
  Of de zakken/doeken hangen te laag. Dat is pas slecht voor je rug.

  OK.. dat was mijn pleidooi, val maar over me heen ;D
  Esther

 • Aniek

  Ik vind dit artikel vooral een klaagzang die niet echt verder ingaat op waarom de babybjorn nu zo slecht is! Was leuk geweest om te lezen wat er slecht is en hoe het eventueel beter zou kunnen.
  Ik ben zelf voorstander van de draagdoek en zie inderdaad de negatieve kanten van de babybjorn, maar ik kan mij voorstellen dat mensen die een babybjorn gebruiken na het lezen van dit artikel die gewoon verder blijven gebruiken!

 • Shit nooit zo over na gedacht… mijn arme kindjes, gelukkig heb ik hem niet heel lang gebruikt

 • mies

  ik vind je stukje meer geklaag dan dat er feiten worden beschreven waarom het precies slecht is voor de heupjes. ik zelf heb ook een babybjorn en een draagdoek in huis. ik vind de draagdoek lekkerder dragen en heb ook het idee dat die beter voor de baby is. ik heb de babybjorn een paar keer gebruikt ideaal voor een klein stukje te dragen. en over het stukje over of je het zelf lekker vind om heel je gezicht in je kruis te dragen. hoe doe je dat dan zelf met fietsen, auto rijden, op een stoel zitten. dan zit ook al je gewicht in je kruis. en een babytje draag je veel zo. ik vind het een beetje geklaag om niks af.

 • Als je op de fiets zit wordt er niet in tegengestelde richting kracht uitgeoefend op

  je kruis, Mies.

  Verder wil ik je verwijzen naar de link over heupdysplasie:

  http://www.hipdysplasia.org/Developmental-Dysplasia-Of-The-Hip/Prevention/Baby-Carriers-Seats-and-Other-Equipment/

  Daarnaast kent Cathelijne.nl een mooie opsomming van links:

  http://www.cathelijne.nl/links-draagdoek/

 • Met face-forward optie. Waarom dat slecht is kun je op verschillende websites lezen die hier worden gelinkt: http://www.cathelijne.nl/links-draagdoek/

 • Volgens mij heb ik ook in zo’n ding gezeten en inmiddels heb ik zelf ook kinderen en last van m’n rug heb ik ook niet. Volgens mij valt het allemaal reuze mee, een baby is nog heel flexibel. Als ze pijn zouden ervaren in een dergelijke draagconstructie zouden ze echt wel gaan huilen!

 • Mies.

  Ik wil je verwijzen naar de link over heupdysplasie:

  http://www.hipdysplasia.org/Developmental-Dysplasia-Of-The-Hip/Prevention/Baby-Carriers-Seats-and-Other-Equipment/

  Daarnaast kent Cathelijne.nl een mooie opsomming van links:

  http://www.cathelijne.nl/links-draagdoek/

 • Ik vind je stuk zéker geen geklaag en wil ook nogmaals verwijzen naar: http://www.hipdysplasia.org/Developmental-Dysplasia-Of-The-Hip/Prevention/Baby-Carriers-Seats-and-Other-Equipment/
  Als wij autorijden of op een stoelzitten zitten wij óók op een breed zitvlak! Vergelijkbaar met een ergonomische drager dus of met een draagdoek.
  Zo’n beetje de enige plek die ik kan bedenken waar wij volwassenen zitten als in de babybjorn is op een racefiets. Dán “zit” je op een smal oppervlak. Hoeveel mensen doen dat dagelijks, zit dat lekker? Hoeveel mensen zitten er dagelijks in de auto en op een stoel? Hoe zit jij zelf het fijnte Mies ?

 • De Babybjorn, die wij cadeau kregen, is bij ons alleen de eerste maanden gebruikt. Onze zoon vond het volgens mij wel comfortabel. Echter hebben wij niet gedragen met het gezicht van het kind naar voren, dat was heel onprettig. In huis gebruikten we altijd een draagdoek en zelfs nu zit hij nog vaak in een sling op mijn heup. Hij vindt het heerlijk. Ieder zijn ding denk ik!!!

 • Beginnen met een klaagzang lijkt me een uitstekend vertrekpunt voor verder
  onderzoek. Ooit was dat ook mijn aanleiding om verder te gaan nadenken over dit
  onderwerp. Laten we hopen dat dit stuk in ieder geval ook aanleiding is voor
  veel mensen om kritisch te kijken naar het middel wat zij gebruiken om hun kind
  in te dragen.

  Om kort te zijn, zijn er twee belangrijke redenen te noemen om de BabyBjorn
  liever niet te gebruiken. Als eerste is het dragen op deze manier niet optimaal
  voor de heupjes. Door de onnatuurlijke positie zou er schade kunnen ontstaan op
  langer termijn. Dit omdat de heupkop niet (zoals bij de kikkerhouding) op een
  natuurlijke manier in de heupkom valt.

  Voor illustratie hiervan zie
  http://www.hipdysplasia.org/Developmental-Dysplasia-Of-The-Hip/Prevention/Baby-Carriers-Seats-and-Other-Equipment/

  Daarnaast wordt ook de rug in een onnatuurlijke houding geforceerd. Waar het
  rugje van nature bol staat, krijgt het in de Babybjorn niet de ruimte om deze
  natuurlijk houding weer aan te nemen. Dit is nog erger bij het dragen met het
  gezichtje naar voren.

  Vooral bij deze foto
  https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/483081_334660379951564_1514055477_n.jpg
  kun je goed zien hoe een kindje zit in een ergonomische drager, in dit geval
  doek. Dit komt in de buurt van de houding zoals in de baarmoeder. Door de goede
  ondersteuning in voorgaande foto kan het lijfje volledig ontspannen en deinst
  het met de drager mee zoals het gewend is in de buik.

  Ander argument wat ook belangrijk is om mee te nemen (en dan gaat het vooral
  om het dragen met gezicht naar voren) is het overprikkelen van je kindje. Er is
  voor de baby in kwestie geen mogelijkheid zich af te sluiten voor de constante
  prikkelstroom van buitenaf. Afsluiten door bij mamma of pappa weg te kruipen is
  er niet.

  Natuurlijk kun je nuanceren door te zeggen dat niet elk kind schade zal oplopen
  net zo min als dat je kind niet altijd schade oploopt aan het zitten in een
  maxicosi. Wel kun je zeggen dat als je weet van meer geschikte alternatieven,
  het bijna naief is om daar geen gebruik van te maken. Het gemak bij een SSC
  (soft structured carrier) is net zo groot als bij de BabyBjorn. Alleen is deze
  wel ergonomisch. Voor zowel ouder als kind.

 • Heb je ook op de links geklikt die inde text stonden of niet?
  de onderstaande website geeft namelijk aan wat er verkeerd is met een draagzak van het model op de foto.

  http://www.hipdysplasia.org/Developmental-Dysplasia-Of-The-Hip/Prevention/Baby-Carriers-Seats-and-Other-Equipment/

 • Als moeder van een kindje met heupafwijking krijg ik jeuk van die ‘het zal wel meevallen’ reacties. Als je kindje vanaf 4 maanden tot ruim 1 1/2 in een soort van spreidbroek/ gipsbroek heeft gezeten weet je wel beter. Waarom bagatelliseren? Het is gewoon NIET goed voor je kind of hij/zij er nou wel of niet wat aan overhoudt. Mocht je het wel gebruikt hebben, niet aangesproken voelen, het is alleen zaak mensen wijzer te maken. Daarom is het onverstandig van een medium als Jij & je kinderen heel veel onwetende mensen, direct en indirect, aan zo’n onding te helpen.

 • Voor degenen die denken dat het hangen in een BabyBjorn hetzelfde is als zitten op een stoel:
  http://www.bespaarenergie.com/2NO_3draagdoek4.jpg

 • Mijn dochter had een heupluxatie, oftewel de heup uit de kom, geconstateerd toen ze 4 maanden was. Ze was voor die tijd nooit verdrietig en gewoon een vrolijke, blije baby. Ze heeft nooit aangegeven dat ze pijn had, juist omdat ze nog zo flexibel was. Het probleem ontstaat echter als ze ouder worden en helaas ben je dan vaak te laat om het weer helemaal goed te krijgen.

 • Iedere keer dat ik een ouder zie lopen met een baby in een BabyBjorn, krijg ik er een naar en verdrietig gevoel van. Wetende dat de kans op heupdysplasie bij de baby vergroot wordt. Omdat in deze houding met de beentjes omlaag, het heupbot de heupkom permanent kan beschadigen (deformeren). Dat lijkt me toch wel iets om ouders voor te waarschuwen: http://www.hipdysplasia.org/Developmental-Dysplasia-Of-The-Hip/Prevention/Baby-Carriers-Seats-and-Other-Equipment/
  Ook stel ik me voor hoe het zou zijn om aan mijn kruis opgehangen te worden: http://www.bespaarenergie.com/2NO_3draagdoek4.jpg
  En terugdenkend aan de pijn in m’n rug toen ik zelf ooit eens een kwartier ermee gelopen heb met m’n dochter van 3 maanden erin. Dan heb ik nog niet eens de prijs genoemd die hoger ligt dan veilige ergonomische dragers die vaak nog gemakkelijker in gebruik zijn.

  Er is geen wetenschappelijk onderzoek (mij niet bekend) dat bewijst dat een BB heupdysplasie zal veroorzaken. Er is wel onderzoek naar wat de natuurlijke houding voor een baby is waarbij de heupontwikkeling positief gestimuleerd wordt. En dat is niet de houding die een baby heeft in een BabyBjorn. Daar kun je zelf je conclusie uit trekken. En mijn conclusie is dat een ergonomische drager veilig en een BabyBjorn niet. Een goed drager voldoet aan de volgende voorwaarden:
  – ondersteund van knie tot knie, de knietjes zitten hoger dan de billen,
  – het ruggetje maakt een lichte natuurlijke bolling en de nek is voldoende ondersteund,
  – het hoofdje van de baby zit zo hoog dat je er gemakkelijk een kus op kunt geven als je je hoofd buigt,
  – het kind wordt rechtop gedragen met de buik naar je toe,
  – is comfortabel voor de dragende persoon en het kind.
  Dit geldt voor buikdragen en voor rugdragen.

  Ik vind het belangrijk dat ouders deze informatie hebben. En niet de informatie van een fabrikant die zijn eigen product aanprijst. Pas als ouders de juiste informatie hebben, kunnen ze zelf kiezen wat ze ermee willen doen.

  voor meer informatie: http://www.draagdoekconsulenten.nl

 • Als je weet wat goed is (zoals je hierboven al kunt zien aan de foto’s en in de links), dan kun je zelf de conclusie trekken dat wanneer het tegenovergestelde is, dat dat slecht is.

 • anne

  Wat een onzin mensen! je moet er ook geen peuter van 13 kilo in willen wurmen, en dan 24 uur mee lopen. op deze leeftijd hebben ze overigens al geen risico meer op dysplasie, maar dit terzijde. beetje overdreven allemaal. Schrijf wat over de inbaker-rage, of zo. das pas goed voor de heupjes!!

 • san

  Dat je mensen wijzer wilt maken is goed maar de toon van het artikel vind ik persoonlijk niet prettig.

 • Mij lijkt dat die baby spring dingen, nog véél erger zijn! Baby’s hangen dan in de deuropening, en ‘wippen’ dan op en neer, zogenaamd om ze te leren staan. Nou, daar heb ik mijn kinderen nóóit in willen hebben! Wel had ik een buikdrager, maar die bedekte de baby helemaal; ze er binnen in een soort stoeltje aan haakjes. En ook niet te lang, want dat hield ik niet vol. Afwisseling is het toverwoord; hele dagen in een wipstoel is ook niet goed, dan weer even op de arm, op schoot, in bed. Dat is het beste, volgens mij

 • Berekadraagdoek

  Ja jou man vond het heerlijk en ergens begrijp ik dat je niks van hierboven wist. Maar wie miet het heerlijk vinden, jou man, jij of de baby?

 • Aniek

  Cathelijne, jij gaat er hiervan uit dat mensen automatisch logisch denken en de juiste conclusies trekken, helaas kunnen we aan wat er hier te lezen valt heel erg duidelijk stellen dat dit niet het geval is!
  Heupdysplasie is een ernstige conditie, maar deze kan ook door een foutief gebruik van normale draagdoeken worden gecreëerd.

 • Berekadraagdoek

  Alsnog dat mag een keuze zijn, u gaar toch ook met een rugzak vol spullen rondsjouwen. Is dat een noodzaak of keus. Zo’n peuter geniet van de warmte en plezier en wordt alleen zelfverzekerd. De moeder of vader kan alleen maar beter van worden conditioneel gezien.

 • indedoek.nl

  Dat klopt, dat zou ook kunnen, maar bij een BB wordt je kind in de verkeerde manier gedwongen, je hebt geen optie om je kind ergonomisch te dragen en dat heb je bij een doek wel.

 • Inbakeren ben ik uiteraard ook niet voor, dat is echter weer een andere discussie 😉

 • Nou ester ik wil je hierop toch wel tegenspreken hoor.

  Een Babybjorn is echt wel vanaf dag 2 very bad ! Als je al kijkt hoe de beentjes hangen erin. Dit is niet de natuurlijke houding van een kindje. De eerste 3 maanden moet je kindje gedragen worden met de beentjes in de M-houding in de doek liefst nog. En daarna mogen ze hangen maar ook in de M-houding. De hangende houding is heel slecht voor de heupontwikkeling. Je hebt zoveel andere draagsystemen met kliksysteem wat makkelijk zijn EN ergonomisch. De manduca bijvoorbeeld !

  Ja en over dat mensen fietsen met kindje in draagdoek … ik vind dat zelfs veiliger ! Mensen die zeggen dat dat onverantwoord is , die weten niets over het dragen van een kindje en waarom … Je kindje in een fietsstoel stoppen en dat bij een ongeluk meters verder wordt geslingerd of een kindje in de doek waar jij nog bescherming aan kan geven … keuze is snel gemaakt hoor…

  Het draait zich niet alleen om het dragen met het gezicht naar voren. Dat is bij elke draagsysteem slecht ! Teveel indrukken, onnatuurlijke houding enz …

 • Coby

  Ik heb het artikel gelezen, zonder in eerste instantie de links te openen. Wanneer ik iets lees, hoop ik niet nog drie volledige artikelen te moeten lezen voor ik alles begrijp. Ik verwacht dat de kernpunten in het artikel zelf staan.
  Niet het geval, het enige wat overkwam is dat de schrijver het een slecht product vond. Toen de links maar geopend, en na nog een tijdje lezen begrijp ik nu wat er minder goed zou zijn aan dit artikel. Naar mijn mening dus geen goede manier van schrijven. Het mist een doel als een ‘leek’ niet meteen begrijpt wat je bedoelt en zelf op onderzoek uit moet.

  En dames die hier reageren: het artikel begint met hoeveel lef het kost om tegen de mainstream in te moeten gaan met kritiek, maar dat het wel tot gunstige resultaten kan leiden. Val dan mensen met kritiek op dit artikel niet meteen aan, ook al vindt de meerderheid dat de schrijver van dit artikel helemaal gelijk heeft. Practice what you preach?

 • Ellen

  Beetje extreem geschreven wel, maar toch wel helemaal akkoord. Je kindje heeft 9 maanden lang met opgetrokken knietjes in de buik geleefd, dus een totaal instinctieve en natuurlijke houding (de zogenaamde M-houding). Als je een jonge baby optilt, dan heft die vanzelf zn knietjes op. Zoals in de buik. Als je later je kind draagt, zit die vaak in je zij of heup. Toch ook met opgetrokken knieën? Een ergonomische draagzak/doek lijkt me dan ook het beste wat je je kindje kan geven eenmaal het geboren is (vanaf dag 1 dus). Ik vind het zo zielig voor zowel de baby als moeder als ik een kind zn beentjes in een BB zie bengelen. De moeder weet misschien niet beter en het kind krijgt daardoor misschien problemen later. Het is gewoon juister om de houding te geven die ze zelf al kenden nog voor ze geboren waren. Ik begrijp inderdaad ook niet waarom dat soort draagzakken nog verkocht mogen worden. Dat het merk z’n ontwerpen maar eens dringend aanpast.

 • indedoek.nl

  Juist

 • Berekadraagdoek

  Is uw vraag beantwoord?

 • Ik ben erg benieuwd naar het ontstaan van deze drager, eigenlijk. Misschien naïef gedacht, maar ik kan me niet voorstellen dat de bedenkers doelbewust een drager hebben ontworpen die oncomfortabel is. Ik denk echt dat men in het eerste stadium echt heel enthousiast was. Dan wordt het op de markt gebracht, sommige dingen worden nog verbeterd, er komen zelfs speciale edities, het ding is razend populair en er is geen weg meer terug.

  Dus als er geluiden klinken dat dit weleens helemaal niet zo’n goede drager is, neem je een paar ‘deskundigen’ in dienst die een medisch verhaal kunnen houden.

  En als er geluiden klinken dat het voor de geslachtsdelen van jongetjes weleens heel vervelend zou kunnen zijn, dan noem je dat -ik citeer(!)- “niet onschadelijk en niet oncomfortabel.”

  En als er geluiden klinken dat het veel ergonomischer kan, maak je een nét iets ander model om de indruk te wekken dat het je wat kan schelen.

  Maar écht toegeven dat het een slechte drager is, dat zal nooit gebeuren. Hij voldoet tenslotte aan alle veiligheidseisen en, laten we eerlijk zijn, grote wetenschappelijke onderzoeken dat het schadelijk is op de lange termijn, zijn er nauwelijks.

  Mijn verwachting is wel dat ouders zelf hun gezonde verstand gaan gebruiken. Dat via-via en mond-op-mond bekend wordt dat het wél lekker kan zitten, een draagzak. Dat je wél langer dan twee uur kunt dragen. Dat je je kindje van een jaar ook nog kunt dragen en dat op de rug dragen ook nog een fijne mogelijkheid is.

  Als ik zie dat er zoveel reacties geplaatst zijn op de facebookpagina van Kinderen Magazine denk ik dat er een mooi begin is gemaakt. Drie jaar geleden was dat niet denkbaar. En ik verwacht dat over een jaar of tien het niet meer denkbaar is dat je je kind op deze manier draagt. Dit type babydrager heeft z’n langste tijd gehad.

  Marleen
  Ooit trotse bezitter van de BabyBjörn Active
  nu draagconsulent (Metzonderhanden.nl)

 • Het zou allemaal nog weleens een stuk sneller kunnen gaan, Marleen. Met scherpere onderbouwing.

 • Hoi Bas, ik heb mijn eigen ervaring ook maar even in en blogje verwerkt: http://metzonderhanden.weebly.com/2/post/2012/12/die-andere-draagzak.html

 • Steffie

  Ik ben het eens met het artikel en ben er ook fel op tegen, maar vind net als aniek inderdaad dat het een klaagzang is, een iets objectiever artikel was beter geweest in mijn ogen.. Ik zou dit artikel nooit naar iemand toe sturen die mijn mening niet deelt, daarvoor is het te weinig gesptitst op de feiten. En dan het aankaarten van de raw food kwestie vind ik helemaal onsmakelijk en niet relevant! Wetenschappelijk bewezen wat die vrouw haar kind aandoet en van een heel ander kaliber als baby Björn.. Maar met de stelling van het interview ben ik het wel eens.

 • Zoals je hierboven kunt lezen ben ik bezig met een vervolgstuk dat genuanceerder en beter onderbouwd is.

  Dit stuk was louter bedoeld als een spiegel door te doen wat Babybjörn zelf ook doet: een mening ventileren (in de vorm van een marketingpraatje) en die als waarheid presenteren.

 • Ik ben heel benieuwd naar je vervolg. Heeft het soms te maken met de nieuwe draagzak die BabyBjörn uitgebracht heeft? http://www.babybjorn.se/one (Vooralsnog alleen in Zweden.)

 • Op de stemmingmakende foto en taal na kan ik geen feiten vinden die tégen betreffende draagzak spreken.

  Ook in je vervolgstuk kom ik deze nog niet tegen .. ik wacht vol spanning op deel 2. Gezien het niet fair zou zijn verder te gaan op dit onderwerp zonder deel 4 van je vervolg gelezen te hebben, nog één ding: kindermishandeling is kindermishandeling .. je kind onvoldoende van de juiste voedingsstoffen geven omdat jij een mening hebt die aan alle kanten wordt tegengesproken door de wetenschap, is kindermishandeling … net als bij gebruik van de baby-bjorn met de beste intenties (van ouders kant), maar niet minder kindermishandeling … alleen is er over de eerste wel data, en over de 2e heeeeeeeeeel weining, zoals je zelf ook al aangeeft in je stukjes, en dus is het niet vreemd dat iedereen ageert bij raw-food, en slechts een beperkt aantal bij baby-bjorn.

  Voor alle duidelijkheid: ik ben het volledig eens met de stelling tégen baby-bjorn, maar zie er hier niet één reden voor terug die voorzien is van controleerbare feiten en verzamelde gegevens.

 • Monique Schuurhannes

  Nou.. Mijn schoonmoeder droeg mijn man bij het huishouden en al in een draagzak en hij is prima in orde! Geen misvormde heupen of problemen o.i.d.. En mensen kunnen zelf ook wel zien dat een waarbij een baby de benen volledig wijd moet doen niet echt comfortabel zal zijn. Het is een keus voor een ieder wie een draagzak koopt en dan kun je ook lekker gaan lopen zeiken over de Maxi cosi. Hierbij zit een baby ook een beetje in elkaar gedoken waardoor de spijsvertering niet volledig goed zn werk meer kan doen en de baby nek en rugpijn kan krijgen. Je zal je baby ook niet meer een uur of wat achter elkaar vast moeten houden omdat de baby dan ook niet in een goede houding zit..

 • Michèle Schuermans

  Eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat een van de twee houdingen aangenaam zijn voor het kind. Ja voor een klein half uurtje misschien maar langer? Daar waar het kruis smal is kan iedereen wel zien dat het kind opgehangen wordt en dat de genitaliën het een en het ander te verduren hebben en daar waar het kruis breder is kun je je toch ook inbeelden dat het bekken te lijden heeft. Om nog niet te spreken van het afknellen van de bloedsomloop, het koud worden van de uiteindes (voetjes, tenen), maar ik zal wel van de oude stempel zijn zeker?

 • sensi yousha

  Ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik de reacties heb gelezen. Wand van het artikel wert ik boos voelde mij in het hokje fastfood moeders gestopt en als je zo wordt benadert ga je er automatisch tegen in. De reacties en vooral van de mensen die de na delen hebben ondervonden zet mij wel aan om er even beter na te kijken Waarom ik nog niet geheel overtuigt ben dat ik moet stoppen is omdat mijn kind het heel leuk en fijn vindt en ik een hoop moeders in mijn omgeving heb die het wel succesvol gebruikt hebben. Daarnaast had ik 2 maanden geleden ook de twijfel of het wel goed was ik ben met de vraag naar de dokter gegaan en die vertelde me dat alles waar te voor staat niet goed is.nou ben ik absoluut niet te persoon die alles maar aan neemt en dit dus ook niet. Maar iniedergeval bedankt voor de confrontatie. Oja en de eerste twee maanden droeg ik mijn baby met de draagdoek maar vindt het nog al een gedoe om hem om te doen maar daar is vast ook wel een oplossing voor. Dus zal nu even nazr de links kijken moest dit eerst even kwijt aangezien ik me echt aangespoken voel ;*)

 • Pingback: Baby dragen zonder handen! - Mama to Mama()

 • Bas

  Wat een slecht artikel is dit. Beetje jammer. Ik neem dat je dit ook wel eens wilt lezen, als tegengas: http://www.nieuwevader.nl/blog/ergonomische-drager-baby-bjorn/

 • Anne

  Wat een onzin dat fietsen met je baby in een draagdoek veiliger is. Als je valt kan je, op je kind vallen, of het stuur in je kind. Hoef ik niet bij uit te leggen dat je baby daaraan kan overlijden. Als je gaat fietsen met je kindje in een zitje dan doe je dat pas als het groter is, zelf wacht ik tot 11 maanden dat vind ik veiliger. Dan is het nekje veel steviger. Ook dat is levensgevaarlijk aan met de draagdoek fietsen. En in zo’n zitje voorop hebben ze een tuigje om en het stoeltje kan echt niet losraken bij een ongeluk daarom koop je een gecertificeerd stoeltje! Je kan ook nog een helmpje gebruiken wat ik ook helemaal niet raar vind. Maar een draagdoek op de fiets wat een gevaar.

 • Pingback: Waarom ik mijn baby vooral ga dragen & mijn draagdoeken collectie | Paleo Familie()