Context is enorm belangrijk. We willen daar vandaag de dag nog best eens aan voorbij gaan. Context is nuance en nuance is uit. Liever roepen we bevooroordeeld van alles voor we het hele verhaal kennen. Dat is makkelijk en komt daadkrachtig over. Helaas. Je kunt nog zo intelligent zijn; als je de context niet begrijpt, heb je er niets aan. Laat ik het illustreren met een voorbeeld. Bekijk deze video van Amerikaanse soldaten in Afghanistan eens:

 

Zeg eerlijk: Vind je er iets van? Voel je er iets bij? Wat denk je? Zet je gedachten eens op een rijtje. Schrijf ze desnoods op. Gedaan? Goed, bekijk dan nu de volgende video en check eens of je andere gedachten hebt.

Klik hier voor de tweede video


Het belang van context: Militairen en Cheerleaders
  • Mooi gevonden dit.

    Mijn eerste gedachte was het Höcker-album – omdat ik daar toevallig net over gelezen had. Millitairen in Afghanistan of Irak, zijn wat aan het dollen terwijl verderop gevochten wordt, in de context van een oorlogslandschap plezier maken.
    (Voor Höcker-album, zie de Groene van deze week, “Onnozele geiten” van Chris van der Heijden, of de New Yorker: http://nyr.kr/XuxHck )

    Ik heb later nog even beiden video’s synchroon afgespeeld, maar ze zijn op de seconde nauwkeurig gemonteerd.

    Nog meer context – ook toevallig – ik luister elke week naar BBC Forum “Meaning in Life. Alain de Botton, Susan Wolf, Alexandre Mitchell 23 Feb 2013” (via podcast, hier te downloaden http://bbc.in/XuxSnW) ook daarin gaat het over het belang van context. Bijvoorbeeld bij moderne kunst: die kun je alleen maar begripen als je de context er van kent.