Toch opvallend. Rihanna en Chris Brown zijn weer samen. Een vrouw die zich weer inlaat met de man die haar bont en blauw sloeg. Een recept voor mislukking. Zo blijkt maar weer: liefde maakt blinder dan een blauw en opgezwollen oog. Dat Rihanna niet de enige ezel is die niet van haar fouten leert, bewijst de commissie die de nieuwe Dichter des Vaderlands aanstelt. Opnieuw krijgt een obscure nobody die rol.

Sinds vandaag zou iedereen kunnen weten dat Anne Vegter de nieuwe Dichter des Vaderlands is. De juichende menigtes verplaatsen zich inmiddels naar de straten. Om opeens halt te houden en zich achter het oor te krabben: ‘hè, wie?’ Mogelijk bega je een cultureel-verantwoorde doodzonde als je toegeeft dat de naam Anne Vegter vooral een hoop reusachtige vraagtekens tegen een pikzwarte duisternis oproept. Toch kennen de meeste Nederlanders waarschijnlijk haar naam niet. Dat zal over een paar jaar niet anders zijn. Helaas.

Anna Vegter is de opvolgster van Ramsey Nasr. Ook al zo’n spraakmakende figuur. Nu is er weinig op tegen als dichters en dichteressen niet spraakmakend zijn, maar als Dichter des Vaderlands heb je de taak, nee, de plicht om beroering te veroorzaken. Nasr kwam niet verder dan de club van Wilders fascistisch noemen. Een activiteit waarin velen hem al voorgingen. Er werd dan wel gezegd: men weigert hem te begrijpen. Was Nasr niet vooral heel pretentieus en gespeend van het vakmanschap dat bij de rol hoort? God’s Eye View!

Heeft zo’n godsperspectief iets te maken met moraal? Nee. Het heeft alles te maken met verbanden zien. Met analyse. Je mag dus best wijzen op hypocrisie, maar dat doe je impliciet. Iets waar Nasr bepaald niet in is geslaagd. Het is velen überhaupt volstrekt onduidelijk wat hij heeft uitgebracht, afgezien van dat epistel waarmee hij toen bij Pauw en Witteman zat. Het zou de commissie die Dichters des Vaderlands aanstelt sieren als ze volgende keer kiezen voor iemand die een breder publiek aanspreekt. Waarom geen rapper?

Dat God weinig te maken heeft met moraal, daar weet Rihanna alles van. God kijkt toe als Rihanna de vuist van Chris Brown op haar kaak krijgt. Staat toe dat Rihanna onverstandig genoeg is om weer met Brown een relatie aan te knopen. Maar voor sommigen nog erger, God laat het ook gebeuren dat er opnieuw een Dichter Des Vaderlands ten tonele verschijnt die enkel en alleen waardering krijgt van wat verdwaalde kunstzinnige types. Hoeveel meer bewijs wil je dat zo’n God’s Eye View met moraal weinig te maken heeft?

Rihanna - Disturbia

Je kunt deze website nu ook op Twitter volgen. Kijk op: http://www.twitter.com/Basvanderveennl

God’s Eye View