De Koningin, Abdicatie of Amalgamatie?Bedrijven, organisaties, instituten en individuen willen hun verhaal vaak aan zoveel mogelijk oren en ogen overbrengen. Het doel is gedragsverandering. Op alle denkbare manieren. Als je buiten je ogen openhoudt, kom je in dat opzicht soms best grappige dingen tegen. Stickers bijvoorbeeld, zoals die van de hiphopformatie ‘De Amalgamatie‘. Niet echt een SEO-verantwoord woord, evenals ‘abdicatie’. Het enige verschil is dat zo ongeveer alle Nederlandse media dat laatste woord gisteren de huiskamers in bliezen, namens de RVD. Paradoxaal genoeg is er van abdicatie vooralsnog geen sprake. Integendeel.

In het kader van de ’troonsafstand’, zoals dat met een minder moeilijk woord heet (abdicatie betekent afstand), mochten we gisteren allemaal vernemen dat de abdicatie aanstaande is. Ergens in de middag werd bekendgemaakt dat Hare Majesteit om stipt 19.00 het volk zou toespreken. Zou deze opname wel in een keer gelukt zijn? Anders wordt het zo’n toneelstukje hè. Het moet gezegd: het is best begrijpelijk dat dit voor vele Nederlanders ontroerend was. Ben je niet een van de zeven miljoen die keken? Even doorscrollen.

De RVD en Hare Majesteit zijn niet de enigen die een ‘moeilijk woord’ trending topic willen maken. Zoals genoemd probeert de formatie ‘De Amalgamatie‘ dit ook. Zonder RVD achter zich, dus het is nog maar de vraag of er genoeg nieuwsgierige types zijn die de moeite nemen de website op te zoeken en dan ook nog vrolijk worden van wat ze aantreffen. Maar het is een wel een leuke manier van reclame maken. Het doet een beetje denken aan het minstens zo seo-onvriendelijke #dameknag, je wellicht bekend van deze site.

Amalgamatie betekent ‘fusie, samensmelting, of versmelting’. Vijf jongens met verschillende achtergronden die samen een hiphopformatie vormen. Vijf jongens (en hun achterban) die stickers plakken en zo de (nieuwsgierige) mensen (onder ons) dichter bij hun muziek brengen, hopend op fusie, samensmelting en versmelting. Het zou de Koningin (nog meer) hebben gesierd als ze ook van dit soort guerilla-marketing gebruik had gemaakt. Of van een mooie virale social media-campagne. Na al die kritiek op internetters.

Aan de andere kant. Die zeven miljoen kijkers. Gesprek van de dag op Twitter zijn. Miljoenen traantjes.

Dat was geen abdicatie. Dat was weer even dat gevoel van één Nederland. Dat was pure amalgamatie.

De toespraak van Hare Majesteit


De Amalgamatie - 'Openbaring'

Je kunt deze website nu ook op Twitter volgen. Kijk op: http://www.twitter.com/Basvanderveennl

De Koningin, Abdicatie of Amalgamatie?