GegijzeldTwee zware ogen gaan met moeite open. Zelfs het weinige licht dat er is doet er pijn aan. De atmosfeer van de ruimte is bedompt. Acht mannen staan verspreid door de kamer, elk met aandacht voor minstens een van de vier gegijzelden die zijn vastgebonden op houten stoelen. De twee vermoeide ogen behoren toe aan een van die ongelukkigen. Vanuit het niets trapt een van de acht, klaarblijkelijk de leider, een andere gegijzelde zonder aanleiding tegen het hoofd. Daarop volgt een monoloog: “ze denken dat we allemaal dood zijn! De idioten!” IJsberend oreert hij, af en toe zijn blik op een van de gevangenen vestigend. Met zichtbare minachting. Nu pas zien de twee ogen wie zich hier ook bevinden. Egnie Scheiden, Sanzio Smageklaard en caberetier Leo Lekken zitten op de stoelen. Ze zijn gegijzeld.

De aanvoerder van de gijzelnemers is Jan Koning, een nationaal bekende volkszanger uit Volendam.  Ook gijzelaar nummer vier beseft weer wie hij is. Bob Bierheuvel moet een klap hebben gekregen, want het duizelt enorm in zijn hoofd. Jan Koning vervolgt zijn verhaal “Leo Lekken, de overheid wilde je niet vervolgen voor je grap over Volendam, dus moest ik het maar rigoureus aanpakken. 750.000 Somarokaliërs en Maliturken over de Middellandse zee krijgen is niet niks hoor! Je hebt de goede naam en het imago van Volendam beschadigd en dat is niet goed voor het toerisme. Op zulke inkomensderving staat de doodstraf”. Leo Lekken lijkt nu pas echt wakker te zijn en te beseffen wat hier wordt gezegd. “Maar Jan, het was maar een grap”. Jan Koning is onvermurwbaar. Zwijgt enkel nog.

Het volledige gezelschap wacht in stilte. Bob Bierheuvel realiseert zich dat Koning niet zal beseffen wat zijn rol in dit gezelschap is. Dat is maar goed ook. Jan Koning richt zich tot de twee voetballers: “En wanneer geven jullie eens toe dat jullie aan de doping zijn, stelletjes nietsnutten?” Egnie Scheiden wil reageren maar incasseert binnen de kortste keren een laars tegen zijn kaak. Zwijgen is goud, zo blijkt. “Er ligt een Brits fregat voor de kust, met mariniers om jullie te redden, maar de Britse premier wil eventuele hulp voorleggen aan het volk”, lacht Koning, “een referendum!”. Dan pakt de leider van de gijzelnemers zijn telefoon en begint een gesprek, niet te verstaan voor Bierheuvel, maar al snel komt Koning terug, geïrriteerd. “Ons speciale wapen laat nog op zich wachten. Het komt met de Fyra”.

* #DAMEKNAG staat voor ‘Drie Alinea’s Met Een Knipoog Naar Actuele Gebeurtenissen’. Elke gelijkenis met bestaande nieuwsberichten berust derhalve niet op louter toeval, maar dient men nu ook weer niet al te serieus te nemen.

Lukt het jou de zes nieuwsberichten die in het stuk verstopt zitten te ontdekken? Post de nieuwsberichten (liefst met links) in een comment h ieronder en maak kans op een rol en/of inspraak!

 

Gegijzeld