© by HpdePijp

Soms zou ik van pure ellende zo’n Sorry-Facebookpagina willen openen. Bijvoorbeeld voor de Prodent-Adolescenten die ‘eindelijk’ eens gehoord willen worden en zichzelf typeren als de (OMFG) C-O-N-F-E-T-T-I-generatie. Voor ‘de jeugd’ die zich stoort aan het old boys network dat niet naar hen luistert en vervolgens met 84 pagina’s generaliserend gelul een compleet geboortecohort met een fles rosé en een kilo geitenkaas in het Vondelpark parkeert. Waar ik op doel? De Faalredactie van zomerspecial HPdePijp die de plank behoorlijk mis tikt.

Blijkbaar leer je bij de Postacademische Dagbladopleiding Sjoernaalistiek niet dat het nooit de bedoeling kan zijn je eigen leefwereld voor de volle 100% in artikelen over je generatie te projecteren. Door deze prop in de loop ontploft het Confettikanon in een ravage die nog het meest doet denken aan – het overigens hilarische – stuffwhitepeoplelike.com. Een opsomming van middenklassehobby’s en liberale genoegdoening die het goed doen in de Pijp en andere hippe cultureel-verantwoorde buurten. Het zal me niks verbazen als één der redactieleden stage loopt bij Mathijs ‘die-kennen-we-allemaal’ van Nieuwkerk en de snelle jongens van De Pijp Draait Door.

Ik zie ook niet in waarom die belachelijke woordvondst ‘confettigeneratie’ van stal gehaald moest worden. Ze is zo mogelijk nog deerniswekkender dan de term ‘Einsteingeneratie’, waar de zelfbenoemde jongerenkenners van Bureau Keesie ooit mee op de proppen kwamen. Waarom eigenlijk? Al in 1991 brachten Howe en Strauss de meer dan geschikte term ‘Millennials’, voor kinderen geboren tussen 1982 en 2001. Een echt kritische sjoernaalistenredactie geformeerd door ‘de jeugd van tegenwoordig’ had die term gevonden en gebruikt, in plaats van te kiezen voor misplaatste ijdelheid.

Mijn grootste bezwaar tegen de (bedenkers van de) ‘Confettigeneratie’ is het gegeven dat ze eigenlijk niet eens een generatie beschrijven, alswel die eerder genoemde lifestyle van mensen die (in 020) alleen ‘binnen de ring’ willen wonen. Een niche, een subcultuur zo je wilt. En dat is nou precies wat een generatie niet is. Ik vraag me dan ook ten zeerste af of de pepsnuiverts, rok-tot-op-de-enkels-dragerts en brommertkiekers die geboren zijn tussen 1982 en 2001 veel gadgetminnende kunstacademie-geeks tegenkomen in hun rurale leefomgeving.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over die Starbucks Top-25 met quasi-BN’ers en andere hipmensen. Er wordt veelvuldig gerept over het grote netwerk dat de Confetterates zouden hebben, maar het is niet meer dan een bevestiging van alle vooroordelen: de sneeuwbalmethode van de HPdePijperts levert een homogene groep van 25 (hoogopgeleide) succesverhalen uit de Randstad op. Iemand een sandwich met mayo?

Hoe HPdePijp de plank mis tikte