De grootste zeilwedstrijd van Europa begint niet in Harlingen. Dat hebben de collegepartijen van mijn geboorteplaats besloten.  U zult zich wellicht afvragen, “waar leg dat dan?”, wel, “dat leit in Harlingen“. Harlingen is een prachtige havenstad, waar zowel comazuiperts als zeiltokkies verzeild raken op weg naar de veredelde zandbank die Terschelling heet. Maar volksvermaak hoort daar niet bij. Ambities zijn al helemaal uit den boze. Met dank aan

Update: Dankzij buitenland-correspondente @petrakramer zijn we nu helemaal op de hoogte.

Want wat blijkt? Er zijn uiteenlopende motivaties bedacht voor het weigeren van de langebotenrace. Onze correspondente laat weten dat het Friesch Dagblad schrijft dat Harlingen een ‘angstige raad‘ heeft. Dus wel mekkeren over de moeilijkheden van deze tijd, maar ondertussen ijverig de ramen van het gemeentehuis dichtspijkeren, de deur op slot doen en vooral niets ondernemen. Precies het soort politiek waar populisten altijd moord en brand over schreeuwen.

“Het mag niet te veel kosten”, roepen ze dan. Het gaat hier om een bedrag van € 400.000. Als zelfs de plaatselijke VVD voor is, zou je toch zeggen dat er minimaal één goede reden moet zijn voor zo’n uitgave. Maar al waren er een miljoen goede redenen, het plaatselijke kermiscollege durft niet. Behalve angst en luiheid kan ik geen serieus te nemen verklaring bedenken voor deze onwil. Waarom? [POPULISTENMODUS]Omdat het volk vóór is[/POPULISTENMODUS]. Dat weten we niet omdat de populisten van FWH een referendum hebben gehouden, een instrument dat je zou verwachten van dit soort – zo blijkt maar weer – loosbeloverts. We weten dat omdat de lokale krant een poll hield, met een veelzeggende uitslag. Maar met al die dichtgetimmerde ramen is het lastig luisteren naar het volk.

De clowns en acrobaten van het circuscollege vinden het niet alleen te duur. Ze stellen ook dat het ambtenarenapparaat het niet aankan (terwijl een vergelijkbaar evenement als de Visserijdagen geen noemenswaardige problemen oplevert) en dat er op het moment dat het feest zou moeten plaatsvinden gewerkt wordt aan de . Bijna gênant natuurlijk; daarover beginnen bij een evenement dat vooral wordt aangedaan door zeiltokkies die met de boot komen. Ander dagjesvolk wil zuipen en verkiest om die reden de rood-witte staatsrups. Dus wat is de betekenis van zo’n snelweg nou helemaal?

Dat duizenden jongeren door dit besluit een kans op een grote leerervaring ontzegd wordt en het zeevaart-onderwijs een bitchslap in het gezicht krijgt, doet voor het kermiscollege blijkbaar niet ter zake. Dat dit evenement een grote economische impuls zou zijn voor de gemeente, vinden de ambitieuze realisten van ondergeschikt belang. Dat door zo’n langebotenrace tienduizenden mensen kennismaken met Harlingen, mensen die later misschien nog eens terugkomen om zo te zorgen voor de o zo begeerde groei van het toerisme, heeft ook geen prioriteit. Want de angst regeert!

Zo zie je maar weer wat het populisme kan aanrichten. Gecultiveerd amateurisme van de lokale kleinkunstvereniging het stadsbestuur in gekatapulteerd en je moet het er maar mee doen. Ondertussen blijkt het niet meer dan gelul voor de bühne. Inmiddels is wel bekend geworden dat de oppositiepartijen tegen beter weten in een nieuwe poging willen wagen. Ik geef ze een grote kans na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.

Tall Ships’ Races vallen in de Waddenzee