Thierry Baudet en Geert Wilders moeten geen meldpunten oprichten, maar docent worden. Ook moeten zij hun trouwe, loyale aanhang aanmoedigen hetzelfde te doen. Als 10% van de FvD- en PVV-stemmers zich zou laten omscholen tot docent, zou het lerarentekort binnen enkele jaren verholpen zijn. Gek genoeg krijg ik de indruk dat het enthousiasme onder deze groepen nog niet erg groot is. Dat terwijl deze partijen de nodige kritiek op ons onderwijs(systeem) hebben.

Photo Credit: World Bank Photo Collection Flickr via Compfight cc
Photo Credit: World Bank Photo Collection Flickr via Compfight cc

Het lerarentekort lost zichzelf niet op

Met teruglopende zetelaantallen is het voor Geert Wilders sowieso een goed idee om na te denken over een carrière na de politiek. Wellicht kan hij directeur worden van een door hem op te richten (basis)school in lijn met zijn levensovertuiging. Die ruimte heeft hij immers dankzij onze vrijheid van onderwijs. Het is vrij simpel: of je maakt je hard voor het afschaffen van de vrijheid van onderwijs om neutraliteit te verzekeren, of je richt zelf een school op. Ton van Haperen vatte het mooi samen:Nu kan het zo zijn dat de PVV terugverlangt naar een verleden dat er nooit was, politieke partijen moeten oog houden voor de toekomst. Misschien bestaat de PVV straks niet meer als het FvD al haar kiezers heeft weggepikt, het lerarentekort blijft. Dat lost zichzelf niet op. En aan alleen de terugkeer van oud-docent Harm Beertema naar het onderwijs hebben we niet genoeg.

Practice what you preach!

Voor Thierry Baudet zou het onderwijs ook geen gekke keuze zijn. Het is de plek bij uitstek om oeverloos te oreren, iets waar hij in de Kamer niet altijd de ruimte voor krijgt. Daarnaast biedt het ook meteen een mooie gelegenheid voor ‘practice what you preach‘. In plaats van klagen over hoe anderen hun werk doen, zelf de handen uit de mouwen steken en dat neutrale onderwijs geven.

Natuurlijk kan het zo zijn dat Thierry nog niet toe is aan een stap naar het mooiste vak dat er is, maar richt je energie dan liever op je volgzame achterban enthousiast maken voor het onderwijs. En niet op Meldpunten Indoctrinatie. Het lerarentekort is in tegenstelling tot ‘linkse indoctrinatie’ daadwerkelijk een probleem. Die stelling durf ik wel aan.

Voorlopig zal er nog niet zoveel gebeuren, vrees ik. Het doet een beetje denken aan het klagen over de afwezigheid van een ‘rechts geluid’ op de publieke omroep. Uiteindelijk kostte het de klagers zo’n twintig jaar om het door hen zo gewenste geluid op tv te krijgen. Twintig jaar na de teloorgang van Tros AKTUA waren daar dan eindelijk WNL en PowNed. Wellicht duurt het ook twintig jaar voor de rechts-conservatieven eindelijk tot de conclusie komen dat ze ook zelf scholen kunnen oprichten?

Bullshit Job

‘Rechtse mensen’ worden geen docent, omdat ‘de lerarenkamers vol zitten met linkse mensen‘ wil het cliché. Dat die ‘rechtse mensen’ zelf de sleutel om dit probleem te verhelpen in handen hebben lijken ze niet altijd door te hebben. Of hebben zij dit wel door, maar zijn er andere redenen om af te zien van dit mooie, maar beslist niet altijd makkelijke beroep? Een relatief laag salaris en hoge werkdruk, bijvoorbeeld? Je gaat je dan wel afvragen waarom ‘linkse mensen’ klaarblijkelijk wel bereid zijn om zulk belangrijk werk tegen zulke voorwaarden te doen.

Het gaat wat ver om met David Graeber te zeggen dat ‘politicus’ een zogeheten ‘bullshit job‘ is. Wel is het zo dat leraren uiteindelijk harder nodig zijn dan politici. Als de Tweede Kamer staakt, draait het land wel door. Zodra leraren het werk neerleggen komt het hele land in de problemen. Tegenlicht toonde dat van de week nog mooi aan.

Dus hoe goed zou het zijn als de Partij voor de Vrijheid en het Forum voor Democratie kader en achterban zouden mobiliseren om ons onderwijs ook echt beter te maken?


 

Wil je meer lezen en/of verder praten over dit onderwerp? Ook Joop.nl publiceerde dit artikel en een aantal lezers reageerde.

Thierry en Geert, los het lerarentekort op, word docent!