Bij een nieuw jaar horen voor velen goede voornemens. Waarom dan niet, bij wijze van kerstgedachte, het voornemen om over te stappen? Het kost je geen moer, maar kan wel degelijk wat opleveren. De alternatieven zijn duurzaam, hebben te maken met technologie, of beide. Overstappen is simpel: je moet typen en klikken. Misschien moet je een paar handtekeningen in een enveloppe doen en die naar de brievenbus brengen, maar dan heb je ook wat. Drie overstaptips, voor een ander 2013.

Overstaptip 1: eerlijk en duurzaam bankieren

De Eerlijke Bankwijzer

Bekeek je al eens waar het geld van jouw bank zoal terechtkomt? Op de Eerlijke Bankwijzer kun je dát zien, maar ook vergelijkingen maken met andere banken. Als het je iets boeit wat je bank uitspookt, kan het reden zijn om over te stappen. Impliciet steun je met het stallen van jouw spaarcenten immers ook het gevoerde beleid van financiële instellingen.

Je zou, afhankelijk van je eigen morele overtuigingen en standaarden natuurlijk, best eens tot de conclusie kunnen komen dat jouw bank niet zo fris handelt. Naar een andere bank overstappen is tegenwoordig enorm makkelijk, temeer omdat er vandaag de dag zoiets bestaat als de overstapservice. Daarmee stap je eenvoudig over en worden in normale gevallen nagenoeg alle automatische incasso’s voor je omgezet naar de nieuwe bank. De enige organisaties die je zelf op de hoogte moet stellen zijn je werkgever en eventueel een uitkeringsinstantie. Misschien denk je: “Maar dat gaat me vast geld kosten?” Niet per se. Sommige banken die goed scoren bij de Eerlijke Bankwijzer bieden even goede, of zelfs betere rentepercentages, maar vragen er minder voor. Dubbel winst dus! Waar wacht je nog op?

Overstaptip 2: met behoud van privacy online socializen

De kans is zeer groot dat je Facebook hebt. Misschien ben je erg tevreden, misschien maak je je soms toch wel zorgen over je privacy. In 2012 is er veel geklaagd over de website, bijvoorbeeld toen Instagram aankondigde de rechten van gebruikers te wijzigen. Toch is het aantal mensen die na jaren van privacy-beperkende maatregelen hun Facebookaccounts hebben opgezegd verwaarloosbaar. In Het Consumentenfront schreef ik al dat bedrijven maar één taal begrijpen: die van de voeten. Waarom verkiezen al die ontevreden mensen niet een open-source alternatief boven een miljardenbedrijf? Neem nu Diaspora, een sociaal netwerk voor en door liefhebbers. Het kost niks en schendt geen privacy.

DiasporaHet voornaamste doel? Mensen in vrijheid laten netwerken, niet zoveel mogelijk winst maken. Diaspora ziet er niet zo hip uit als Facebook, maar verkoopt evenmin je gegevens aan third parties. Waarom niet met z’n allen de overstap wagen? Je Facebook-account kun je behouden. Valt het tegen, dan keer je na een paar weken weer terug. Bevalt het, dan ben je weer de baas over je eigen privacy. Ik doe mee!

Overstaptip 3: het regenwoud redden met duurzaam zoeken

Ecosia.org

Probeer eens te bedenken hoe vaak je de afgelopen week op zoekmachines naar van alles en nog wat hebt gezocht. Schrik je ervan? Bedenk dat al deze zoekopdrachten energie kosten. Om energie op te wekken wordt nog altijd heel veel waardevolle grond, voedsel en natuur gebruikt, omdat de keuze voor hernieuwbare bronnen uitblijft. Toch is het mogelijk om met je energieverbruik iets terug te geven aan de planeet. Dat begrijpt Ecosia als geen ander. Deze groene zoekmachine wil het Amazone-bos redden. Ecosia investeert 80% van haar reclame-opbrengsten in het Amazone-regenwoud.

De groene zoekmachine investeerde al meer dan 1 miljoen euro in herbebossing en behoud van het (voornamelijke Braziliaanse) woud rond de Amazone. Deze Zuid-Amerikaanse oerbossen staan bekend als de longen van de aarde. Hoe meer gebruikers, hoe meer adverteerders, hoe meer opbrengst voor de Amazone. Een beetje beter voor onze planeet zorgen was nog nooit zo makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is zoeken en klikken. Laten we afspreken dat die teller volgend jaar op twee miljoen staat.

Overstappen moet comfortabel zijn, maar comfortabeler wordt het niet

Veel mensen vinden verandering oncomfortabel. Daarom blijven ze bij dezelfde bank, op het vaste sociale netwerk en de gebruikelijke zoekmachine hangen. Als je inderdaad weer allerlei goede voornemens hebt, die je toch niet waar gaat maken, kies dan nu eens voor het zetten van drie stappen die voor elke gek realiseerbaar zijn. Je moet er een ander rekeningnummer en een paar nieuwe urls voor onthouden, maar bedenk een ding: tot 2014 zit je weer prima. En we worden er allemaal beter van.

Goede voornemens: overstappen wordt niet comfortabeler