Menig vriendin schijnt niet te begrijpen waarom haar man vrienden heeft. Speciaal voor hen – en voor alle mannen die vriendschap niet begrijpen – is er nu deze Echte Vriendschapgids, waarin precies beschreven staat waarom mannen vrienden hebben. Ook geldt deze gids als leidraad voor vrouwen die intuïtief slecht aanvoelen welke uitingen van ontevredenheid geoorloofd zijn. Zeikt je vriendin als je bij voetbal blijft hangen? Word je chickie helemaal parra als je met je matties videogames gaat spelen? Mag je van je geliefde niet met je makkers naar de golfbaan? Of klaagt je vrouw als je met je gabbers bier drinkt? Laat haar dit dan zo snel mogelijk lezen, het is mogelijk je laatste en enige redmiddel.

Waarom hangen mannen met hun vrienden? Allereerst omdat ze met hen onvoorwaardelijk zichzelf kunnen zijn. Omdat een echte vriend geen eisen stelt, maar accepteert dat vrienden zijn zoals ze zijn. Daarbij horen ook hun slechte kanten. Natuurlijk zal een echte vriend je erop wijzen als je gedrag vertoont dat niet door de beugel kan, maar nooit uit eigen belang. Een echte vriend wil je zien groeien. Die wil dat jij je ontwikkelt, zodat je er beter van wordt. Dat zo’n vriend er in veel gevallen ook de vruchten van plukt, is een positieve bijkomstigheid, maar nooit het primaire doel. Een echte vriend stimuleert je.

Een echte vriend neemt je serieus. Die luistert naar je en praat met je, maar zal het ook zeggen als je te lichtzinnig – of juist te zwaar – met het een of ander omgaat. Die roept je tot de orde als jij je druk maakt om dingen die het niet waard zijn, maar spoort je ook aan ergens werk van te maken als het lijkt alsof jij voor iets belangrijks geen aandacht hebt. Omdat een echte vriend je serieus neemt, maken jullie afspraken. Een echte vriend zou nooit met verboden komen: dat is kinderachtig en heeft niets met echte vriendschap te maken, eerder met egoïsme en eigen belang. Wel worden afspraken gerespecteerd.

Naast de serieuze kant, moet er ook ruimte zijn voor vermaak. Daarom doet een echte vriend er alles aan om ervoor te zorgen dat jij het naar je zin hebt. Als jij je klote voelt, doet een echte vriend alles om ervoor te zorgen dat die lach terugkomt op je gezicht. Een echte vriend deelt zijn eten, drinken en geld met je. Een echte vriend doet zijn best voor zichzelf en de ander, om er samen beter van te worden. Je kunt altijd rekenen op rugdekking van die echte vriend, ook als je eigenlijk door je eigen schuld in een lastige situatie zit. Wel zul je daarna te horen krijgen dat je een ezel bent en beter op jezelf moet passen.

De deur bij een echte vriend staat voor je open, zeker als je ergens anders (of zelfs thuis) je rust niet kunt vinden. Een echte vriend zal nooit misbruik maken van je goedheid, zal nooit profiteren van wat je deelt, maar alleen in het geval dat het echt niet anders kan of nodig is jouw rust verstoren. Want hoe fijn een echte vriend het ook vindt om met je te chillen, er is altijd respect voor jouw privacy en behoefte aan alleen of weg zijn. Ook als dat voor langere tijd is. Een echte vriend gunt jou geluk, met of zonder diens aanwezigheid. Een echte vriend zal je nooit vragen te veranderen. Een ander te zijn dan wie je bent.

Echte vrienden hebben geen wraak nodig. Een echte vriend liegt noch bedriegt. Is open en eerlijk. Neemt een pas terug als de situatie daarom vraagt. Je weet wat je aan een echte vriend hebt. Een echte vriend zal er alles aan doen om te voorkomen dat impulsen en kwade emoties het gedrag naar jou bepalen, maar is goed genoeg om je andersom te vergeven als het eens misgaat – en begint met frisse moed opnieuw. Een echte vriend heeft een eindeloos geduld, zeker als jij je best doet. Een echte vriend dwingt je niet aanwezig te zijn, maar is echte vriend genoeg om jou dat uit jezelf te laten willen.

Een echte vriend is niet altijd een man, maar in sommige gevallen een vrouw. Als het even kan de vrouw met wie een man de rest van zijn leven wil doorbrengen.

Vraag jezelf nu maar eens af wat voor vriend jij bent.

De Echte-vriendschapgids voor je vriendin