2013 moet het jaar van #DAMEKNAG worden. Daar kan ik niet alleen voor zorgen. Het lijkt me erg tof om met een hele hoop mensen een jaaroverzicht te creëren dat vol zit met verwijzingen naar het landelijke nieuws, maar ook een beroep doet op regionale thema’s en – vooral – de verbeelding. Waarin ‘gewone’ mensen een rol gaan spelen, door bij te dragen aan het ontwikkelen van het verhaal. Want laten we een ding niet vergeten: #DAMEKNAG is gebaseerd op de actualiteit, maar blijft fictie. Met een flinke knipoog.

Ik kan me goed voorstellen dat je met de kater die je deze nieuwjaarsdag tergt nog niet echt klaar bent voor denkwerk, maar toch wil ik je vragen om mee te doen aan dit project. Gezamenlijk kunnen we een alternatief nieuwsoverzicht voor en door de crowd maken. Met steeds weer die verwijzing naar het nieuws zoals je dat op tv, de radio en het internet tegenkomt, maar wel aan de hand van een eigen verhaal. Gezamenlijk kunnen we het nieuws maken: drie alinea’s per keer, 52 weken lang. Tot 2014.

Een (alternatief) totaalplaatje van 2013, met rollen voor Bekende Nederlanders die opvallen. We geven aandacht aan bedrijven die positief, of juist heel negatief in het nieuws verschijnen. Zetten ‘gewone’ mensen in ‘ongewone’ situaties neer. Verwerken het nieuws in een andere context. Om in 2014 terug te kunnen kijken op een jaar samenwerken aan een bijzonder document. Het nieuwsjaar 2013 zoals wij dat met zijn allen hebben beleefd. Zo wordt iedereen verslaggever. Nieuws zal nooit meer hetzelfde zijn.

Daarvoor is wel jullie medewerking nodig. Naarmate meer mensen meedenken, aandragen, figureren en delen, wordt het (volgens mij) leuker en interessanter. Lijkt het je leuk om in 2013 bij te dragen aan dit project, blijf dan vooral wekelijks terugkomen. Elke donderdagavond verschijnt een nieuwe #DAMEKNAG. Lezers kunnen dan de nieuwsberichten die ze in het verhaal herkennen in een reactie posten. Dit is de zogenaamde #DAMEKNAG-quiz. Echt de uitgelezen hobby voor studenten journalistiek.

De woensdag erop worden de nieuwsberichten en winnaars bekend gemaakt. Zij krijgen (recht op) een prominente rol en inspraak bij het tot stand komen van een volgende editie. Ik ben benieuwd of hier animo voor is. Laat het daarom vooral weten als je hieraan zou willen bijdragen. Volgens mij kan 2013 op deze manier een interessant jaar worden, maar corrigeer me zonder schroom als ik vooral voor mezelf spreek. Hoe dan ook, wat mij betreft brengen we het nieuws in 2013 samen. Doe je ook mee?

Voor meer info over #DAMEKNAG klik je hier.

2013: Het jaar van #DAMEKNAG