Bob Bierheuvel en de Voetbalvrouw

Er heerst een gezellige sfeer in de wachtkamer van het UWV. Dat sommige aanwezigen vingers of zelfs ledematen missen, mag de pret noch de opkomst drukken. Bijna alle stoelen zijn bezet, door mensen die wachten op hun werkcoach. Verscheidene vrolijke gezichten fleuren de verder formeel ogende ruimte op, al is een van de aanwezigen overduidelijk niet in zijn hum. Bob Bierheuvel vraagt zich af wat de zin is van hier zijn. Hij kan tenslotte prima zelf een zinvol bestaan vormgeven. De video die hij met behulp van 25cv.nl maakte, is al een grote hit op op het internet. Het irriteert hem dat zovelen ‘meer socializen’ als goed voornemen moeten hebben: iedereen spreekt met elkaar. Behalve Bierheuvel. Die denkt, zolang hij er is. De voetbalvrouw naast hem, vandaag toevallig met drie pagina’s in zíjn voormalige krant, vertelt dat haar tv-carrière over is. Alleenstaande moeders doen het niet goed op tv.

Twee kakelende ordinairen willen beginnen over hun ontslag bij SBS666, ware het niet dat gestommel hun litanie verstoort; een vrouw in camouflagekleding struikelt naar binnen. Ze verzucht, hardop, met een Zuid-Amerikaans accent: “Ik ben veel te laat, maar de trein vloog vanuit het niets in brand“. Terwijl ze doorpraat, valt haar oog op de lege plaats naast Bob, “Weet jij of er ook vacatures voor non zijn?”  Voor hij kan antwoorden begint het voetbalvrouwtje luidkeels te schelden tegen een opengeslagen Notoire Roddel Courant. Bierheuvel is het zat. Gehaast begeeft hij zich naar de uitgang, half struikelend over de benen van een dronken ex-politicus, die laveloos in ’t kuipstoeltje hangt. Eenmaal buiten, loopt hij direct de Plus Supermarkt ernaast binnen. Op zoek naar de manager – gewone winkelbediendes zijn hem te min – treft hij twee overhemden, druk in gesprek: “Meneer Wilgenburg en ik zijn in gesprek, mijn collega’s helpen u graag”. “Dan haal ik mijn organic earl grey wel ergens anders”, snauwt Bierheuvel.

’s Middags bewondert de voetbalvrouw de poster die haar man en zij bestelden bij Pimpjedeur.nl: het stel afgebeeld als engelen. Het is zonde. Ze denkt aan oudjaarsavond, toen ze hem verbood bushokjes op te blazen. Hij had haar in een reflex geslagen. Heel even wordt ze afgeleid: iemand op tv schreeuwt ‘180’. Een uur geleden was er op de deur geramd. “Gaston, van de postcodeloterij?” had hij gegrapt. Het waren twee politie-agenten geweest, om hem op te halen. Wat ze niet weet, is dat ze vandaag meer verdachten die nu in de rechtbank zitten heeft gesproken. In een bovenzaal wordt de vrouw met het Zuid-Amerikaanse accent, die ook bij het UWV was, streng toegesproken. Bovendien zit er in de benedenzaal iemand naast haar bijna ex-man. Het is Bob Bierheuvel, de filosoof. Samen luisteren ze gespannen naar de rechter, die met een zware stem spreekt: “Uw slachtoffer, de minister, is godzijdank uit het ziekenhuis ontslagen, maar vanwege de ernst van dit vergrijp, zal ik vandaag al een uitspraak doen“.

* #DAMEKNAG staat voor ‘Drie Alinea’s Met Een Knipoog Naar Actuele Gebeurtenissen’. Elke gelijkenis met bestaande nieuwsberichten berust derhalve niet op louter toeval, maar dient men nu ook weer niet al te serieus te nemen.

Herken je een of meer van de negen nieuwsberichten die in het stuk zitten verstopt? Post ze in een comment en maak deze week kans op een deurposter met foto naar keuze van Pimpjedeur.nl.

< Vorige week: ‘Kerstboodschappen

Week 2: ‘De kromme volhouder’>

 

Bob Bierheuvel en de Voetbalvrouw
Getagd op: