Gisteren kreeg een verslaggever van PowNews een plagerig tikje tegen zijn wang van Matthijs van Nieuwkerk. Althans, het leek een plagerig tikje. In feite was het een corrigerende tik. Bij de uitreiking van een of andere mediaprijs, voor en door mediamensen, durfde de PowNewser te vragen naar het vermeend exorbitante salaris van Matthijs. Gezagscrisis! De DWDD-man reageerde in eerste instantie met een best grappige uitspraak. Een stagiair zou ooit gezegd hebben dat echte heren tijdens de feestdagen niet over centjes praten. Toen de verslaggever doorvroeg, kreeg hij een plagerig tikje. Daarmee zeggende: nu je muil houden.

Het was netjes dat Van Nieuwkerk zijn team bedankte en het opvatte als een prijs voor het programma. Toch schemert subliminaal door dat hij zich geen enkele andere realiteit kan voorstellen dan de huidige stand van zaken. Zo komen er volgens Matthijs nog vele jaren DWDD bij. Dat dit niet aan Matthijs van Nieuwkerk is, maar aan de leden van de Vara, lijkt hij even te zijn vergeten. Of nou ja, eigenlijk is het aan het zap-publiek en de adverteerders natuurlijk, maar dat is een ander verhaal. Het gaat hoe dan ook over de vraag: ‘Wie is de baas?’ Nederland en ‘autoriteit’ hebben van oudsher een interessante relatie en staan op gespannen voet.

Dan ontstaat de rare situatie waarbij liberalen ineens voor ‘Law and Order’ zijn. Of dat Phaedra Werkhoven bij Pauw en Witteman stelt dat kinderen niet meer worden opgevoed. Ondertussen laten de beeldredacteurs beelden zien van Project X-Haren, agressieve jochies die worden opgepakt door de politie en idioten die leraren geweld aandoen. Verschrikkelijk natuurlijk. Maar het slaat nergens op om te doen alsof dit niet ook van andere tijden is. Zo niet van alle tijden. Kinderen zouden geen ‘nee’ meer horen. Eerder die dag op Twitter zei Phaedra dat ouders te veel ‘vragen’ en onderhandelen’. Waarom zou je elke (eerste) ‘nee’ uitleggen?

Volgens Paul C. Holinger M.D. is het belangrijk dat te doen, omdat “children respond more positively and quickly to information and recognition of their feelings.” Dat is overigens iets wezenlijk anders dan geen grenzen stellen of alles van je kind accepteren. Daarbij toont onderzoek dat kroost uit lagere sociale milieus veel vaker ‘nee’ van ouders te horen krijgt dan de sociale bovenlaag. Weten jullie die hooligan bij #PenW nog? Nederland lijdt aan een gezagscrisis, zeggen ze dan. Inderdaad, maar die crisis is een andere dan zij menen te zien. Het is de crisis van dertigers, veertigers en vijftigers die de voortrekkersrol niet in de vingers krijgen.

Je kunt deze website nu ook op Twitter volgen. Kijk op: http://www.twitter.com/Basvanderveennl

Bekijk 'Fight the Power' van Public Enemy

Gezagscrisis