Tim Cook is geen Crook. Een boodschap van die strekking deelde Apple-CEO Cook met een Senaatscommissie in de VS. Apple knoeit niet met belastingen. “Volgens Cook voldoet Apple niet alleen aan de letter, maar ook aan de “geest” van de wet” schrijft Knack.be. Cook voegt eraan toe dat Apple niets illegaals doet. Ierland, een Europees land dat populair is onder vermeende belastingontwijkers die het naar eigen zeggen beslist niet zijn, spreekt ook tegen “dat het bedrijven helpt om belastingen te ontwijken”.

Cook pleitte tijdens de hoorzitting voor eenvoudigere belastingwetgeving, omdat dit gunstig zou zijn voor de belastingopbrengsten in de VS. Dat maakt Tim Cook geen Crook; immers, het is niet verboden om landen te chanteren om op die manier belastingverlaging af te dwingen. Het is ook volledig onterecht dat er een pagina op Wikipedia is over alle controverses waaraan Apple zich schuldig zou maken. Want Apple doet niets illegaals. Binnen de wetgeving van ten minste één land ter wereld. Kortom; Tim Cook is geen Crook.

Apple voldoet niet niet aan milieuwetgeving, Apple ondermijnt de mensenrechten niet, Apple ondergraaft het arbeidsrecht niet en Apple sjoemelt niet met garantierecht. Binnen de wetgeving van ten minste één land ter wereld. Apple is beslist geen multinational die enkel en alleen bestaat om winst te maken. Apple “does not use tax gimmicks. Apple does not move its intellectual property into offshore tax havens and use it to sell products back into the US in order to avoid US tax; it does not use revolving loans from foreign subsidiaries to fund its domestic operations.” Alle controverse ten spijt, Tim Cook is geen Crook.

Het is dan ook volledig onnodig om een ´Fairphone´ te maken. Het is niet nodig de productieketen inzichtelijker te maken, zoals Bas van Abel, van het Open Design Lab in Amsterdam voorstelt. Het is volledig onnodig dat er minimaal 5000 exemplaren van de Fairphone worden besteld, want Apple doet niets illegaals. Verduurzaming van Telecom is beslist niet nodig, want het gaat helemaal niet slecht met de planeet, mensen en grondstoffen. We kunnen gewoon doen alsof er niets aan de hand is, want Tim Cook is geen Crook.

Tim Cook (Apple) is geen Crook