Gengewassen komen steeds meer in de belangstelling, evenals het protest ertegen. De March Against Monsanto heeft 117.000 likes op Facebook. Karin Spaink schrijft erover in Het Parool en op haar eigen website. Ook bij de Zuiderburen blijft het onderwerp niet onbesproken. HLN.be besteedde kort geleden nog aandacht aan een geval waarin een sojaboer het juridisch aan de stok kreeg met Monsanto. Vreemd genoeg zijn er bij NU.nlNOS.nl en RTLNieuws.nl niet of nauwelijks (recente) berichten over het onderwerp te vinden.

Is het wellicht toch niet nieuwswaardig genoeg? Een protestmars tegen een bedrijfstak, georganiseerd in dertig verschillende landen, zou toch tot de verbeelding moeten spreken? Wellicht niet zoals een brute en misselijkmakende onthoofding in de binnenstad van Londen, maar de kans dat je als Nederlander met mogelijk kwalijke biotechnologie te maken krijgt zal nog altijd groter zijn dan dat iemand je onthoofdt op klaarlichte dag. Bovendien doen andere voedselschandalen het wel goed in de Nederlandse media.

Marcel Gelauff, chef bij de NOS, liet op Twitter weten dat het goed zou kunnen dat ze de March Against Monsanto bij de NOS “nieuwswaardig vinden“. Wel is het afhankelijk “van het verdere aanbod“, want de NOS beoordeelt “elk onderwerp op nieuwswaarde. Dat geldt ook voor de discussie over gengewassen“. Legitieme afwegingen. Je kunt het een redactie moeilijk verwijten dat ze op zoek zijn naar ‘nieuwswaardige’ onderwerpen. Het roept alleen wel de vraag op wat in dit kader ‘nieuwswaardig’ precies betekent.

Laten we de vergelijking met de zaak Selten eens maken. Is Monsanto wellicht onomstreden? De zaak Monsanto vs. Schmeiser, waarbij een boer per ongeluk door Monsanto gepatenteerde gewassen op zijn erf kreeg door bestuiving, doet alvast vermoeden van niet. Maar het wordt er niet beter op. De lijst van controverses op Wikipedia is lang. Héél lang. Nu is een controverse niet meteen een crimineel vergrijp, maar het geeft wel aan dat Monsanto de tongen losmaakt. Het bedrijf heeft een verre van vlekkeloze reputatie.

Maar Selten verkocht toch paard als rund? Is Monsanto niet gewoon eerlijk? Dat is nog maar de vraag. Zo beweert Monsanto dat haar producten goed zijn voor behoud van het milieu. Een rechtbank in Brazilië deelde een boete van $250.000 uit voor deze ‘misleiding’. De Britse Advertising Standards Authority was ook niet tevreden. En tussen 2001 en 2009 verscheen Monsanto in Frankrijk voor de rechter. In alle gevallen werd Monsanto veroordeeld tot boetes. Wellicht geen leugens, maar dat Monsanto misleidt lijkt niet te ontkennen.

Eigenlijk is het grootste verschil tussen Monsanto en Selten de omvang (en invloed) van het bedrijf. Monsanto is een multinational met een gigantische omzet, die in vele landen aanwezig is en bedrijven opkoopt. Dat is op  zichzelf natuurlijk niet verboden, maar roept een hoop vragen op. Zoals de vraag van Karin Spaink: willen we dat een paar gigantische bedrijven ons voedsel monopoliseren? Willen we dat er patenten op de natuur komen? Willen we dat door kruisbestuiving straks alle zaden binnen patenten van Monsanto en co vallen?

Dit lijken maatschappelijk relevante vraagstukken, zeker omdat de voedingsindustrie al zo’n groot stempel op de samenleving drukt. Kijk alleen eens in de supermarkten en naar reclameblokken op tv. In ‘De mens en ‘zijn’ misdadige natuur‘ kon je al lezen dat multinationals meer reclamebudget hebben dan de natuur. Toch is de gengewassenindustrie, ondanks geringe media-aandacht, voor minstens 170.000 mensen onderwerp van gesprek. Het is nu de vraag hoeveel belangstellenden er nodig zijn voor het onderwerp nieuwswaardig wordt.

Update: RTL heeft alvast geen moeite met het promoten van Roundup, een omstreden Monsanto-product.
Update2: De NOS vindt een tijger die een verzorgster bijt alvast wel nieuwswaardig (stond ook op TT101).
Update3: De Telegraaf is het eerste grote medium dat aandacht aan het protest besteedt. Hulde!
Update4: Radio1 blijkt wel zendtijd vrij te hebben gemaakt voor de March Against Monsanto. Fijn!
Update5: Mooi. De NOS heeft ook een bericht gemaakt.Het is gelukkig nieuwswaardig genoeg.

March Against Monsanto nieuwswaardig genoeg?