De generaal laat zich de pijpbeurt welgevallen. Het moet snel gebeuren, want er is haast, maar wel zorgvuldig. De generaal is erg zorgvuldig. Hij klapt het fotolijstje om, waardoor de titel van het belangrijke stuk in de krant die op het bureau ligt onleesbaar wordt. Naast het slurpen en smakken laat de onderdanige het geslacht zo nu en dan tot tegen de huig verdwijnen. Grote witte oogbollen kijken hem behoevend aan. Hij neemt het tafereel met goedkeuring waar. De generaal is een tevreden generaal. Er is nu weinig dat zijn rust kan verstoren, denkt hij. Misschien als de minister belt, om de Derde Wereldoorlog aan te kondigen. Nee, zelfs dat niet, besluit hij.

Zulke dingen moet je niet denken. Dat is spelen met het lot. Er klinkt dan ook snel luid geroffel op de deur. Mannenstemmen. Opgewonden mannenstemmen, maar anders opgewonden dan hij. De ondergeschikte raakt in paniek. Hij niet, hij is de generaal. Net klaargekomen, dus onverstoorbaar. Even niet denken aan problemen thuis, of op het werk. Innerlijk rustig genieten. Hij staart naar de krant met daarin het opinieartikel dat eerst op de redactie van de grote landelijke krant en nu ook in de rest van het land een schokgolf teweegbrengt. De onderdaan klimt inmiddels uit het raam. Met de slierten rond elke mondhoek. Het ziet er belachelijk uit, stelt de generaal vast. Maar wat zal het, het maakt niks meer uit.

Dan komen de mannen binnen. Ze sommeren de generaal op een ongemakkelijke, maar enigszins respectvolle toon mee te komen. Als ze dichterbij komen zien ze dat zijn broek op zijn knieën hangt. “Meneer, ik wil u verzoeken uw broek aan te doen”, zegt een van hen. Hij doet het, maar neemt zijn tijd. Hij is tenslotte de generaal. Als zijn knopen dicht zijn volgt hij de mannen die hem uitgeleide doen. Uit zijn eigen werkkamer. De laatste ziet in zijn ooghoek het omgeklapte fotolijstje en zet het rechtop. De generaal met een vrouw en twee kleine kindjes. Hij walgt nu nog meer. Het fotolijstje ligt nu niet langer op de krant, waardoor de titel van het opiniestuk nu ook leesbaar is: “To hell with ‘Don’t ask, don’t tell'”.

#DAMEKNAG staat voor ‘Drie Alinea’s Met Een Knipoog Naar Actuele Gebeurtenissen’. Elke gelijkenis met bestaande nieuwsberichten berust derhalve niet op louter toeval, maar dient men nu ook weer niet al te serieus te nemen.

Volgende week: ‘Onze Vader‘ >

De Generaal
Getagd op: