Uitspraken over de keuzes ten opzichte van kinderen en de opvoeding die ouders voorstaan valt zeer zelden in goede aarde. Toch ga ik hier niet mijn mond over houden. Neem nou Jay Z en Beyoncé, voor wie ik om verschillende redenen veel respect heb. Die twee sporen niet. Als de geruchten kloppen tenminste. Geven hun kind een barbie met diamanten ter waarde van duizenden dollars. Überhaupt schijnt het kindje met de opmerkelijke naam Blue Ivy te worden ondergedompeld in luxe en weelde. Ik snap dat zelf niet zo goed.

Jay Z weet wat het is om arm te zijn, tuurlijk, maar waarom moet dat gecompenseerd worden met dit soort idiotie? Hoe rijk je dan ook bent, voor mij is het een teken van geestelijke armoede. Ondanks al het succes. Ondanks de wijsheid die ik in de twee meen te herkennen. Dan Beyoncé. Tsja. Ooit een puriteinse Destiny’s Child, maar tegenwoordig heeft ze met christelijke soberheid weinig meer van doen. Om Kanye West te citeren: “how can something so wrong make me feel so right”. Een opmerkelijke naam trouwens, Blue Ivy.

Er kwamen deze week überhaupt een hele hoop opmerkelijke namen voorbij. Verschillende sites, waaronder Ladygeek, maakten lijstjes. Op basis van het namenoverzicht dat de Nationale Verzekeringsbank elk jaar openbaar maakt. Een van die opmerkelijke namen was ‘Jizz’. In het Engels betekent dit ‘sperma’. De moeder was zelfs zo aardig om in de reactiepanelen te laten weten dat haar omgeving de naam geweldig vindt. Ik ben er nog niet helemaal uit of het hier ook om geestelijke armoede gaat, of om ernstige naïveteit. Arme ziel toch.

Zou ‘Jizz” moeder beseffen dat ze mogelijk meer gemeen heeft met Beyoncé dan ze zelf denkt? Je kind ‘sperma’ noemen of van jongs af aan groot brengen met de gedachte dat diamanten van grote waarde zijn, ik vind het beide getuigen van grote wijsheid noch compassie met je kind. Het signaleert in het beste geval een gebrek aan reflectie, in het ergste geval is het een toonbeeld van geestelijke armoede. Laat kinderen, baby’s en pubers, toch ontspannen kind zijn. Ben ik nu moralistisch? Prima. Dan maar een moralist. En een hippie.

Je kunt deze website nu ook op Twitter volgen. Kijk op: http://www.twitter.com/Basvanderveennl
 

Bekijk 'Diamonds from Sierra Leone' van Kanye West en Jay Z

Geestelijke armoede